A weboldal fejlesztés folyamata 5 lépésben

Hasonlóan bármely fejlesztési folyamathoz, a weboldal fejlesztés során is követni kell bizonyos lépéseket a siker érdekében. A lépések végrehajtása elengedhetetlen vagy legalábbis erősen ajánlott. Ellenkező esetben, ha kihagysz egy lépést a weboldal fejlesztésnél, egy későbbi szakaszában biztos, hogy fel fog tűnni annak hiánya. Utólag sokkal nehezebb és bonyolultabb lesz megoldani a problémát. Cikkünkben bemutatjuk a weboldal fejlesztés folyamatának 5 alapvető lépését.

weboldalfejlesztes_webshop_keszites_arak_rmwebstudio_woocommerce_wordpress

1. Információk összegyűjtése a weboldal fejlesztés előtt

A legelső lépés minden esetben a weboldal fejlesztéshez szükséges információk összegyűjtése. Ez megalapozza a weboldal fejlesztésének többi lépését is.
A megfelelő információk összegyűjtéséhez először is a megfelelő kérdéseket kell feltenned: Mi a weboldal fejlesztés célja? Miután megválaszoltad ezt a kérdést, elkezdheted összegyűjteni a termékekkel, versenytársakkal és az egész iparággal kapcsolatos, számodra szükséges konkrét információk összegyűjtését. Ebben a fázisban akár érdemes lehet a kulcsszókutatást is elkezdeni, hogy a honlapod az indulás fázisától és értékes kulcsszóra tudjuk optimalizálni.

Ezeket az információkat első körben a megbízótól szoktam megkérdezni, de vannak olyan esetek, amikor további kutatásra, elemzésre van szükség ahhoz, hogy egy iparág minden sajátosságát megismerve a lehető legtöbbet hozzam ki az új weboldalból, ezt nevezhetjük konkurencia felmérésnek is. Ezt egyébként pár okos Google kereséssel könnyedén el is lehet végezni.

A konkurenciák átvizsgálása után érdemes egy kicsit ötletelni. Mi az, amit bizonyos versenytársak jól vagy éppen rosszul csináltak a weboldaluk fejlesztése során. Mi az, amit érdemes ellesni tőlük és mi az, amit mindenképp felejtsünk el.

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

2. Terv készítése a weboldal fejlesztéséhez

 
Ez a teljes weboldal fejlesztési folyamat egyik legfontosabb lépése.
Több tucat sikeres weboldal fejlesztése után kijelenthető, hogy ennek a lépésnek a kihagyása a weboldal fejlesztés kudarcát eredményezi. A terv elkészítése alatt azt értem, hogy az eddig összegyűjtött információkat rendszerezni kell, és meg kell azt is határozni, hogy mi vonatkozik a tartalomra, mi a programozásra és mi a grafikai megjelenésre. Ezáltal a megfelelő szakemberek részére lehet delegálni (vagyis kiszervezni) őket. Plusz információ, hogy az RM Webstudio-ban a magyar konkurencia átvizsgálása után rögtön átváltunk a nemzetközi piacon található konkurens céges online megjelenésében. Ez azért is fontos, mivel az az elcsépelt közhely, hogy itthon 30 évvel le vagyunk maradva részben igaz. Így a weboldal készítés terén, ha nem is 30, de 10 évvel legalább.

Ebben a lépésben kell elkészíteni a weboldal specifikációját

Abban az esetben, ha egy weboldal fejlesztése technikailag nem bonyolult, ebben a lépésben a programozóknak nem feltétlenül kell részt venniük. A tervező(k)nek és a tartalomért felelős személyeknek kell megtervezniük a weboldalt, mely alapján a programozók a későbbiekben elkészíthetik azt. Ez sok esetben pár órát vesz igénybe, de vannak esetek, amikor akár 3-4 napot is igénybe vehet, ami ezáltal erősen meg tudja növelni a honlap készítésének idejét.

weboldal_webshop_keszites_arak_rmwebstudio_woocommerce_wordpress_weboldal_fejlesztes

3. Terv végrehajtása, weboldal fejlesztése

A weboldal fejlesztése általában ebből az 3 lépésből épül fel:

  • Weboldal Dizájnolása
  • Weboldal Programozás
  • Tartalommal feltöltés

Dizájn
A fejlesztés első lépése a dizájn, vagyis a weboldal megjelenésének meghatározása. A megjelenés pontos meghatározása nélkül a további lépéseket sem lehet megfelelően végrehajtani.

A megjelenés tervezésének első lépése a weboldal drótvázának elkészítése. A drótváz készítés egy módszer, amely segítségével kialakíthatjuk egy weboldal felépítését. A drótvázat elsősorban olyan weboldalak tartalmának és funkcionalitásának meghatározására használjuk, melyek figyelembe veszik a felhasználói igényeket és a felhasználói viselkedést. A drótvázakat a fejlesztési folyamat korai szakaszában használjuk az oldal alapvető struktúrájának kialakítása alatt, még a vizuális és szöveges tartalom kialakítása előtt.

Miután elkészült a weboldal drótváza, a grafikusok elkezdhetik a weboldal egyes elemeinek megtervezését (például menük, gombok, képek és szövegek elhelyezkedése). Így az ügyfél láthatja és jóváhagyhatja a weboldalt.

Programozás
A weboldal megjelenésének elfogadása után, a programozók elkezdhetik a weboldal technikai megvalósítását. Ez sok esetben nem is feltétlen valódi programozás, ugyanis a WordPress weboldalak készítésekor vannak már fejlett megoldások, amikkel lehet minimalizálni a kódolást, ezáltal rövidíteni a fejlesztési időt, ezáltal kedvezőbb árat tudunk biztosítani.

Tartalom létrehozása és feltöltése
A legtöbb esetben a weboldalak tartalomkezelése akkor kezdődik el, amikor a megrendelő elfogadta a weboldal terveit. Ennek az elsődleges oka, hogy a legtöbb esetben a megrendelő biztosítja a weboldal tartalmi elemeit. A fejlesztők általában a tartalom finomhangolását, optimalizálását és megfelelő SEO-ját végzik el.

weboldal_webshop_keszites_arak_rmwebstudio_woocommerce_wordpress_weboldalfejlesztes

4. Weboldal fejlesztése utáni tesztelés

Miután befejeződött az első három fázis, a weboldalt és annak működését tesztelni kell. Az esetek többségében a webfejlesztők több tesztelési fordulót hajtanak végre, mielőtt a megrendelő hozzáférést kapna a weboldalhoz. Ennek oka, hogy még a fejlesztési szakaszban kiderüljenek az esetleges, hibák és javítani lehessen őket.

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

A tesztelés elsősorban a weboldal funkcionalitására és teherbíró képességére vonatkoznak. A teherbíró képesség tesztelését az esetek többségében a fejlesztők végzik, és azt vizsgálják, hogy különböző (előre látható és előre nem látható) terhelések során megfelelően működik-e a weboldal. A funkcionalitás tesztelése során pedig mind az ügyfél, mind a fejlesztők azt ellenőrzik, hogy a weboldalon elérhető funkciók megfelelően működnek-e.
Ebben a fázisban még van lehetőség minden esetleges hiba kijavítására, a weboldal élessé válása előtt.

weboldal_webshop_keszites_arak_rmwebstudio_woocommerce_wordpressweboldalfejlesztes

5. Weboldal elindítása, élesítése

Abban az esetben, ha az előző lépéseket megfelelően végrehajtottuk, ez a lépés a legnyugodtabb és leggyorsabban végrehajtható. Ekkor tesszük élessé a weboldalt a nagyközönség számára.
Hasznos technika, ha a meghatározott élesítési dátum előtt már a végleges tárhelyen működik a weboldal. Ezzel több lehetőség lesz az utolsó hibák kijavítására is, illetve az esetleges „bot” támadások is elháríthatóvá válnak.

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

5.1 A weboldal elindítása után

A webfejlesztők szerepe nem fejeződik be a weboldal elindításakor. Érdemes ezt a weboldalt karban is tartani a hosszú távú, megbizható működés érdekében.
A weboldal indítása után indul el a keresőoptimalizálás is, amelynek célja, hogy a site minél jobb helyezéseket érjen el a Google-ban.

Weboldal karbantartása és további optimalizálása

Mint az előző bekezdésben írtuk, erősen ajánlott az elkészült weboldalunk karban is tartatni a hosszú távú stabil működés érdekében. Sokszor hallunk olyan rémtörténeteket, hogy akár egy domain ki nem fizetés is okozhat súlyos anyagi károkat egy cégnek. Az RM Webstudio karbantartási szolgáltatásában benne van az éves fizetési határidők előtti emlékeztetés is, ezzel is megkönnyítve a cégvezetők életét.

A weboldal karbantartásában benne van ugyan, de érdemes megemlíteni a weboldalak sebességoptimalizálását, ami röviden a betöltési időt hivatott csökkenteni időről-időre. Több ügyfelünk – bár kérte ezt a karbantartási szolgáltatást, mégis – szívesen elsajátítja akár ezt a sebességoptimalizálást, ami a WordPress weboldalak esetén kifejezetten egyszerű.

Blogposztok, amik még érdekelhetnek

Várj! Még ne lépj ki, csak egy perc az egész.

Könnyen elképzelhető, hogy megtaláltad a céged számára tökéletes kivitelezőt. Kérj ingyenes visszahívást.