A weboldal fejlesztés folyamata 5 lépésben

Hasonlóan bármely fejlesztési folyamathoz, a weboldal fejlesztés során is követni kell bizonyos lépéseket a siker érdekében. A lépések végrehajtása elengedhetetlen vagy legalábbis erősen ajánlott. Ellenkező esetben, ha kihagysz egy lépést a weboldal fejlesztésnél, egy későbbi szakaszában biztos, hogy fel fog tűnni annak hiánya. Utólag sokkal nehezebb és bonyolultabb lesz megoldani a problémát. Cikkünkben bemutatjuk a weboldal fejlesztés folyamatának 5 alapvető lépését.

weboldalfejlesztes_webshop_keszites_arak_rmwebstudio_woocommerce_wordpress

1. Információk összegyűjtése a weboldal fejlesztés előtt

A legelső lépés minden esetben a weboldal fejlesztéshez szükséges információk összegyűjtése. Ez megalapozza a weboldal fejlesztésének többi lépését is.
A megfelelő információk összegyűjtéséhez először is a megfelelő kérdéseket kell feltenned: Mi a weboldal fejlesztés célja? Miután megválaszoltad ezt a kérdést, elkezdheted összegyűjteni a termékekkel, versenytársakkal és az egész iparággal kapcsolatos, számodra szükséges konkrét információk összegyűjtését.

Ezeket az információkat első körben a megbízótól szoktam megkérdezni, de vannak olyan esetek, amikor további kutatásra, elemzésre van szükség ahhoz, hogy egy iparág minden sajátosságát megismerve a lehető legtöbbet hozzam ki az új weboldalból, ezt nevezhetjük konkurencia felmérésnek is. Ezt egyébként pár okos Google kereséssel könnyedén el is lehet végezni.

A konkurenciák átvizsgálása után érdemes egy kicsit ötletelni. Mi az, amit bizonyos versenytársak jól vagy éppen rosszul csináltak a weboldaluk fejlesztése során. Mi az, amit érdemes ellesni tőlük és mi az, amit mindenképp felejtsünk el.

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

2. Terv készítése a weboldal fejlesztéséhez

 
Ez a teljes weboldal fejlesztési folyamat egyik legfontosabb lépése.
Több tucat sikeres weboldal fejlesztése után kijelenthető, hogy ennek a lépésnek a kihagyása a weboldal fejlesztés kudarcát eredményezi. A terv elkészítése alatt azt értem, hogy az eddig összegyűjtött információkat rendszerezni kell, és meg kell azt is határozni, hogy mi vonatkozik a tartalomra, mi a programozásra és mi a grafikai megjelenésre. Ezáltal a megfelelő szakemberek részére lehet delegálni (vagyis kiszervezni) őket.

Ebben a lépésben kell elkészíteni a weboldal specifikációját

Abban az esetben, ha egy weboldal fejlesztése technikailag nem bonyolult, ebben a lépésben a programozóknak nem feltétlenül kell részt venniük. A tervező(k)nek és a tartalomért felelős személyeknek kell megtervezniük a weboldalt, mely alapján a programozók a későbbiekben elkészíthetik azt.

weboldal_webshop_keszites_arak_rmwebstudio_woocommerce_wordpress_weboldal_fejlesztes

3. Terv végrehajtása, weboldal fejlesztése

A weboldal fejlesztése általában ebből az 3 lépésből épül fel:

  • Weboldal Dizájnolása
  • Weboldal Programozás
  • Tartalommal feltöltés

Dizájn
A fejlesztés első lépése a dizájn, vagyis a weboldal megjelenésének meghatározása. A megjelenés pontos meghatározása nélkül a további lépéseket sem lehet megfelelően végrehajtani.

A megjelenés tervezésének első lépése a weboldal drótvázának elkészítése. A drótváz készítés egy módszer, amely segítségével kialakíthatjuk egy weboldal felépítését. A drótvázat elsősorban olyan weboldalak tartalmának és funkcionalitásának meghatározására használjuk, melyek figyelembe veszik a felhasználói igényeket és a felhasználói viselkedést. A drótvázakat a fejlesztési folyamat korai szakaszában használjuk az oldal alapvető struktúrájának kialakítása alatt, még a vizuális és szöveges tartalom kialakítása előtt.

Miután elkészült a weboldal drótváza, a grafikusok elkezdhetik a weboldal egyes elemeinek megtervezését (például menük, gombok, képek és szövegek elhelyezkedése). Így az ügyfél láthatja és jóváhagyhatja a weboldalt.

Programozás
A weboldal megjelenésének elfogadása után, a programozók elkezdhetik a weboldal technikai megvalósítását.

Tartalom létrehozása és feltöltése
A legtöbb esetben a weboldalak tartalomkezelése akkor kezdődik el, amikor a megrendelő elfogadta a weboldal terveit. Ennek az elsődleges oka, hogy a legtöbb esetben a megrendelő biztosítja a weboldal tartalmi elemeit. A fejlesztők általában a tartalom finomhangolását, optimalizálását és megfelelő SEO-ját végzik el.

weboldal_webshop_keszites_arak_rmwebstudio_woocommerce_wordpress_weboldalfejlesztes

4. Weboldal fejlesztése utáni tesztelés

Miután befejeződött az első három fázis, a weboldalt és annak működését tesztelni kell. Az esetek többségében a webfejlesztők több tesztelési fordulót hajtanak végre, mielőtt a megrendelő hozzáférést kapna a weboldalhoz. Ennek oka, hogy még a fejlesztési szakaszban kiderüljenek az esetleges, hibák és javítani lehessen őket.

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

A tesztelés elsősorban a weboldal funkcionalitására és teherbíró képességére vonatkoznak. A teherbíró képesség tesztelését az esetek többségében a fejlesztők végzik, és azt vizsgálják, hogy különböző (előre látható és előre nem látható) terhelések során megfelelően működik-e a weboldal. A funkcionalitás tesztelése során pedig mind az ügyfél, mind a fejlesztők azt ellenőrzik, hogy a weboldalon elérhető funkciók megfelelően működnek-e.
Ebben a fázisban még van lehetőség minden esetleges hiba kijavítására, a weboldal élessé válása előtt.

weboldal_webshop_keszites_arak_rmwebstudio_woocommerce_wordpressweboldalfejlesztes

5. Weboldal elindítása, élesítése

Abban az esetben, ha az előző lépéseket megfelelően végrehajtottuk, ez a lépés a legnyugodtabb és leggyorsabban végrehajtható. Ekkor tesszük élessé a weboldalt a nagyközönség számára.
Hasznos technika, ha a meghatározott élesítési dátum előtt már a végleges tárhelyen működik a weboldal. Ezzel több lehetőség lesz az utolsó hibák kijavítására is, illetve az esetleges „bot” támadások is elháríthatóvá válnak.

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

A weboldal elindítása után

A webfejlesztők szerepe nem fejeződik be a weboldal elindításakor, mivel a weboldal kódolásáért és annak naprakészen tartásáért még mindig felelősséggel tartoznak mindaddig, amíg erről a megrendelővel máshogy nem egyeznek meg.
A weboldal indítása után indul el a keresőoptimalizálás is, amelynek célja, hogy a site minél jobb helyezéseket érjen el a Google-ban.

Blogposztok, amik még érdekelhetnek

wordpress_alapjai_elolonyok_hatranyok
Weboldal Készítés

WordPress Alapok: Előnyök és Hátrányok

Mi az a WordPress? A WordPress egy ingyenes, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, amelyet weboldalak és blogok készítésére használnak. A rendszer kiválóan alkalmas tartalmak létrehozására, szerkesztésére

Tovább olvasom »

Várj! Még ne lépj ki, csak egy perc az egész.

Könnyen elképzelhető, hogy megtaláltad a céged számára tökéletes kivitelezőt. Kérj ingyenes visszahívást.