A weboldal fejlesztés folyamata 5 lépésben

Tartalomjegyzet

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22.3″ custom_padding=”0px|||||”][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.9.0″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Hasonlóan bármely fejlesztési folyamathoz, a weboldal fejlesztés során is követni kell bizonyos lépéseket a siker érdekében. A lépések végrehajtása elengedhetetlen, mivel ha kihagysz egy lépést a fejlesztés egy későbbi szakaszában biztos, hogy fel fog tűnni annak hiánya; és utólag sokkal nehezebb és bonyolultabb lesz megoldani a problémát. Cikkemben bemutatom a weboldal fejlesztés folyamatának 5 alapvető lépését.

1. Információk összegyűjtése

A legelső lépés minden esetben a fejlesztéshez szükséges információk összegyűjtése. Ez megalapozza a folyamat többi lépését is.
A megfelelő információk összegyűjtéséhez először is a megfelelő kérdéseket kell feltenned: Mi a fejlesztés célja? Miután megválaszoltad ezt a kérdést, elkezdheted összegyűjteni a termékekkel, versenytársakkal és az egész iparággal kapcsolatos, számodra szükséges konkrét információk összegyűjtését.
Ezeket az információkat első körben a megbízótól szoktam megkérdezni, de vannak olyan esetek, amikor további kutatásra, elemzésre van szükség ahhoz, hogy egy iparág minden sajátosságát megismerve a lehető legtöbbet hozzam ki az új weboldalból.
 
 

2. Terv készítése

 
Ez a teljes folyamat egyik legfontosabb lépése.
Több tucat sikeres weboldal fejlesztése után kijelenthető, hogy ennek a lépésnek a kihagyása a weboldal fejlesztés kudarcát eredményezi. A terv elkészítése alatt azt értem, hogy az eddig összegyűjtött információkat rendszerezni kell, és meg kell azt is határozni, hogy mi vonatkozik a tartalomra, mi a programozásra és mi a grafikai megjelenésre. Ezáltal a megfelelő szakemberek részére lehet delegálni őket.
Ebben a lépésben kell elkészíteni a weboldal specifikációját
Abban az esetben, ha egy weboldal technikailag nem bonyolult, ebben a lépésben a programozóknak nem feltétlenül kell részt venniük. A tervező(k)nek és a tartalomért felelős személyeknek kell megtervezniük a weboldalt, mely alapján a programozók a későbbiekben elkészíthetik azt.

3. Terv végrehajtása, fejlesztés

A fejlesztés 3 lépésből épül fel:

  • Dizájn
  • Programozás
  • Tartalommal feltöltés

Dizájn
A fejlesztés első lépése a dizájn, vagyis a weboldal megjelenésének meghatározása. A megjelenés pontos meghatározása nélkül a további lépéseket sem lehet megfelelően végrehajtani.
A megjelenés tervezésének első lépése a weboldal drótvázának elkészítése. A drótváz készítés egy módszer, amely segítségével kialakíthatjuk egy weboldal felépítését. A drótvázat elsősorban olyan weboldalak tartalmának és funkcionalitásának meghatározására használjuk, melyek figyelembe veszik a felhasználói igényeket és a felhasználói viselkedést. A drótvázakat a fejlesztési folyamat korai szakaszában használjuk az oldal alapvető struktúrájának kialakítása alatt, még a vizuális és szöveges tartalom kialakítása előtt.
Miután elkészült a weboldal drótváza, a grafikusok elkezdhetik a weboldal egyes elemeinek megtervezését (például menük, gombok, képek és szövegek elhelyezkedése). Így az ügyfél láthatja és jóváhagyhatja a weboldalt.
Programozás
A weboldal megjelenésének elfogadása után, a programozók elkezdhetik a weboldal technikai megvalósítását.
Tartalom létrehozása és feltöltése
A legtöbb esetben a weboldalak tartalomkezelése akkor kezdődik el, amikor a megrendelő elfogadta a weboldal terveit. Ennek az elsődleges oka, hogy a legtöbb esetben a megrendelő biztosítja a weboldal tartalmi elemeit. A fejlesztők általában a tartalom finomhangolását, optimalizálását és megfelelő SEO-ját végzik el.

4. Tesztelés

Miután befejeződött az első három fázis, a weboldalt és annak működését tesztelni kell. Az esetek többségében a webfejlesztők több tesztelési fordulót hajtanak végre, mielőtt a megrendelő hozzáférést kapna a weboldalhoz. Ennek oka, hogy még a fejlesztési szakaszban kiderüljenek az esetleges, hibák és javítani lehessen őket.
A tesztelés elsősorban a weboldal funkcionalitására és teherbíró képességére vonatkoznak. A teherbíró képesség tesztelését az esetek többségében a fejlesztők végzik, és azt vizsgálják, hogy különböző (előre látható és előre nem látható) terhelések során megfelelően működik-e a weboldal. A funkcionalitás tesztelése során pedig mind az ügyfél, mind a fejlesztők azt ellenőrzik, hogy a weboldalon elérhető funkciók megfelelően működnek-e.
Ebben a fázisban még van lehetőség minden esetleges hiba kijavítására, a weboldal élessé válása előtt.

5. Weboldal elindítása, élesítése

Abban az esetben, ha az előző lépéseket megfelelően végrehajtottuk, ez a lépés a legnyugodtabb és leggyorsabban végrehajtható. Ekkor tesszük élessé a weboldalt a nagyközönség számára.
Hasznos technika, ha a meghatározott élesítési dátum előtt már a végleges tárhelyen működik a weboldal. Ezzel több lehetőség lesz az utolsó hibák kijavítására is, illetve az esetleges „bot” támadások is elháríthatóvá válnak.

A weboldal elindítása után

A webfejlesztők szerepe nem fejeződik be a weboldal elindításakor, mivel a weboldal kódolásáért és annak naprakészen tartásáért még mindig felelősséggel tartoznak mindaddig, amíg erről a megrendelővel máshogy nem egyeznek meg.
A weboldal indítása után indul el a keresőoptimalizálás is, amelynek célja, hogy a site minél jobb helyezéseket érjen el a Google-ban.
[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://rmwebstudio.hu/wp-content/uploads/2019/07/web-development-coding-programming-Depositphotos_185613826_vect.jpg” _builder_version=”3.25.4″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]