WordPress Telepítése Manuálisan: Teljes Útmutató

A WordPress az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, amely lehetővé teszi a weboldalak könnyű és hatékony elkészítését és kezelését. Alapvetően már a legtöbb tárhelyszolgáltatónál van lehetőség 1 kattintásos WordPress telepítésre, így mindenképp azt javasoljuk, hogy főleg, ha kezdő vagy, válassz ilyen hostingot. Ár/érték arányban mi mindenképp a Sybell-t javasoljuk. Ebben a részletes útmutatóban viszont azt mutatjuk be, hogyan telepítheted a WordPress-t manuálisan, FTP-n keresztül vagy akár a cPanel fájlkezelőjével.

Side note: amennyiben most kezdenél bele a WordPress Weboldal Készítésbe és van pár dolog, ami nem teljesen tiszta, javasoljuk, hogy olvasd el az alapozó WordPress-es blogcikkünk.

Elakadtál a Wordpress Telepítésével?

Vagy szimplán csak nincs kedved foglalkozni a Wordpress Manuális telepítésével? Nem gond, szervezd ki szakértőknek, hogy te azzal foglalkozhass, ami a legtöbb bevételt termeli. A céged vezetésével.

WordPress Telepítésének lépései

  1. Előkészületek: Mielőtt nekilátnál a WordPress telepítésének, bizonyos előkészületekre van szükség. Ellenőrizd, hogy rendelkezel-e FTP-klienssel, például a FileZilla-val, amely segítségével kapcsolódni tudsz a webszerveredhez. Győződj meg róla, hogy rendelkezel az FTP-hozzáférési adatokkal (hozzáférési név, jelszó, FTP-szerver címe). Szükséged lesz továbbá egy szövegszerkesztőre is, például a Notepad++-ra, hogy szerkeszthesd a fájlokat.
  2. WordPress Letöltése: Látogass el a hivatalos WordPress weboldalára (wordpress.org) és töltsd le a legújabb verziót. Kattints a „Letöltés” gombra, majd mentse el a letöltött fájlt a számítógépedre.
  3. FTP-kapcsolódás: Indítsd el az FTP-kliens programot, például a FileZilla-t. Az FTP-kliensben találsz egy „Szerver” vagy „Kapcsolódás” menüpontot. Kattints rá, majd add meg az FTP-szerver címét, a felhasználónevet és a jelszót. Ezután kattints a „Kapcsolódás” vagy a „Belépés” gombra. Ha sikeresen kapcsolódtál, a program megjeleníti a szerver fájlstruktúráját.
  4. Adatbázis Létrehozása: Látogass el az adatbázis kezelőfelületedre, például a phpMyAdminra. Bejelentkezés után válaszd ki a „Databases” vagy „Adatbázisok” menüpontot. Írj be egy nevet az új adatbázisnak, majd kattints a „Create” vagy „Létrehozás” gombra. Ezután a phpMyAdmin létrehozza az adatbázist.
  5. wp-config.php Fájl Beállítása: A WordPress csomagodban találsz egy wp-config-sample.php nevű fájlt. Átnevezd ezt a fájlt wp-config.php-ra. Nyisd meg a wp-config.php fájlt egy szövegszerkesztőben.

A fájlban keress rá a következő részre:

				
					// ** Adatbázis beállítások ** //
/** Az adatbázis neve az, amit a MySQL-ben létrehoztál */
define('DB_NAME', 'adatbázis_neve');

/** Az adatbázis felhasználóneve */
define('DB_USER', 'adatbázis_felhasználó');

/** Az adatbázis felhasználó jelszava */
define('DB_PASSWORD', 'adatbázis_jelszó');

				
			

Módosítsd a fenti sorokat a saját adatbázisodhoz tartozó információkkal. Írd be az adatbázis nevét a DB_NAME helyére, az adatbázis felhasználónevet a DB_USER helyére, és az adatbázis jelszavát a DB_PASSWORD helyére. Mentés után zárd be a fájlt.

  1. Fájlok Feltöltése: Használd az FTP-klienst ahhoz, hogy feltöltsd a WordPress fájlokat a webszerverre. A FileZilla-ban navigálj a webhelyed főkönyvtárába, ahol a WordPress-t telepíteni szeretnéd. Bal oldalon láthatod a számítógéped fájlstruktúráját, jobb oldalon pedig a szerver fájlstruktúráját. Keress egy olyan mappát a szerveren, ahová telepíteni szeretnéd a WordPress-t. Ha megtaláltad, húzd át a bal oldali fájlokat és mappákat a jobb oldali mappába.
  2. Telepítés Indítása: Miután feltöltötted a fájlokat, látogass el a weboldaladhoz a böngészőben. Írd be a webhely URL-jét a címsorba, majd nyomj Enter-t. Az első oldal a WordPress telepítő varázslóját fogja megjeleníteni.

A telepítő első lépése az alapvető webhelyinformációk megadása. Add meg a webhely nevét, leírását, adminisztrátori felhasználónevet és jelszót a megfelelő mezőkben. Ne felejtsd megjegyezni az adminisztrátori felhasználónevet és jelszót, mivel ezekkel fogsz belépni az adminisztrációs felületre. Kattints a „Telepítés” gombra.

  1. Telepítés Befejezése: A WordPress most elkészíti az adatbázist és beállítja a szükséges fájlokat. Ha minden rendben ment, megkapod a sikeres telepítés üzenetét. Ezt követően kattints a „Bejelentkezés” gombra, hogy belépj az adminisztrációs felületre.

Következtetés: Gratulálok! Most sikeresen telepítetted a WordPress-t manuálisan FTP-n keresztül. Mostantól teljes ellenőrzést gyakorolhatsz a weboldalad felett és testreszabhatod azt a saját igényeid szerint. A WordPress számos lehetőséget kínál a tartalomkezeléshez és a weboldalad fejlesztéséhez.

Remélem, hogy ez a részletes útmutató segített a WordPress manuális telepítésében FTP-n keresztül. Ne felejtsd el rendszeresen biztonsági mentéseket készíteni a fájlokról és az adatbázisról, valamint frissíteni a WordPress verzióját a biztonsági és funkcionális javítások érdekében. Jó munkát a WordPress-szel!

Ennyi volt az egész!

Gratulálok! Sikeresen telepítetted a WordPress-t manuálisan FTP-n keresztül. Mostantól teljes ellenőrzést gyakorolhatsz a weboldalad felett, és testreszabhatod azt a saját igényeid szerint. A WordPress lehetőségei szinte végtelenek, és remek platformot nyújt a tartalom közzétételéhez és kezeléséhez.

Remélem, hogy ez a részletes útmutató segített a WordPress manuális telepítésében FTP-n keresztül. Ne felejtsd el biztonsági mentést készíteni a fájlokról és az adatbázisról, mielőtt bármilyen módosítást végzel a webhelyeden. Jó munkát a WordPress-szel! Amennyiben inkább szakértőre bíznád, itt olvashatsz weboldal készítés árak témakörben.

Elakadtál a Wordpress Telepítésével?

Vagy szimplán csak nincs kedved foglalkozni a Wordpress Manuális telepítésével? Nem gond, szervezd ki szakértőknek, hogy te azzal foglalkozhass, ami a legtöbb bevételt termeli. A céged vezetésével.

Blogposztok, amik még érdekelhetnek

Várj! Még ne lépj ki, csak egy perc az egész.

Könnyen elképzelhető, hogy megtaláltad a céged számára tökéletes kivitelezőt. Kérj ingyenes visszahívást.