WordPress Alapok: Előnyök és Hátrányok

Mi az a WordPress?

A WordPress egy ingyenes, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, amelyet weboldalak és blogok készítésére használnak. A rendszer kiválóan alkalmas tartalmak létrehozására, szerkesztésére és publikálására. Kezdetben kifejezetten blogolási platformként indult, de az évek során fejlesztői közössége által folyamatosan bővült és fejlődött, így ma már sokoldalú eszköz a webes tartalomkezelés terén.

A WordPress könnyen telepíthető és használható, és számos testreszabási lehetőséget biztosít a felhasználóknak. A rendszer adminisztrációs felülete intuitív és felhasználóbarát, így nincs szükség speciális programozói tudásra a használathoz. Amennyiben érdekel a WordPress Weboldal készítés átfogóbban is, javasoljuk, hogy olvasd el a témában készült blogcikkünk is.

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

WordPress Rendszer Előnyei

A WordPress rendkívül sokoldalú és optimális megoldást kínál szinte minden területen. Az egyik legfontosabb előnye, hogy ingyenes, így bárki számára elérhető, és nem jelent anyagi terhet a weboldal készítése vagy kezelése. Ugyanakkor a WordPress professzionális eredményeket tesz lehetővé, így akár vállalkozások, bloggerek, kreatív szakemberek vagy online kereskedők is magas színvonalú weboldalt hozhatnak létre vele.

A WordPress egyszerű felhasználói felülete lehetővé teszi, hogy gyorsan és könnyen kezelni tudjuk a weboldalunkat. Az adminisztrációs felület intuitív és felhasználóbarát, így még kezdőként is könnyedén megtanulhatjuk a rendszer használatát. Ugyanakkor a WordPress rendkívül alakítható is, így testreszabhatjuk a weboldalunkat az egyedi igényeink szerint. Rengeteg sablon és bővítmény áll rendelkezésre, amelyekkel teljesen egyedi kinézetet és funkcionalitást adhatunk a weboldalunknak.

A WordPress a jó értelemben vett „célszerszám”, amelyet arra találtak ki, hogy segítsen minél könnyebben honlapot építeni és üzemeltetni. Az egyszerűsége és sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy akár személyes blogot, vállalkozási honlapot, online boltot vagy akár hírportált is készítsünk vele. A WordPress rugalmas struktúrája és fejlesztőbarát környezete lehetővé teszi, hogy az egyedi igényeknek megfelelően testre szabjuk és fejlesszük a weboldalunkat.

Ingyenes és kiválóan bővíthető, továbbfejleszthető

A WordPress egy teljesen ingyenes platform, amely lehetővé teszi címlapok, aloldalak és bejegyzések létrehozását, szerkesztését és feltöltését, valamint blog indítását. Emellett lehetőség van menük létrehozására és szerkesztésére, tartalom kategorizálására, képek feltöltésére és szerkesztésére, videók beágyazására és még sok másra.

A WordPress használatával könnyedén megváltoztathatod a weboldalad kinézetét anélkül, hogy az eredeti tartalom elveszne. A sablonok, vagyis a WordPress témák határozzák meg a weboldal külső megjelenését, és számos ingyenes és fizetős változat közül választhatsz. Bármikor könnyedén váltogathatod a sablonokat a weboldaladon.

Ha ingyenes sablont keresel, érdemes megnézni a WPExplorer, a Theme Isle, a Catch Themes, Anders Norén vagy a hivatalos WordPress sablonok kínálatát. A legnagyobb választékot a Themeforest oldalán találod, azonban javasolt óvatossággal választani (erre később térünk ki).

A legjobb prémium (fizetős) sablonok között olyan teljesen kész termékek találhatóak, amelyeket a saját igényeid szerint alakíthatsz, valamint nagyon népszerűek a vizuális oldalépítő (page builder) megoldások is. Az utóbbiak lehetővé teszik, hogy könnyedén készíts egyedi webdesign-t akár a nulláról is. A Divi, az Oxygen és a StudioPress, Elementor termékei például nagyon népszerűek ebben a kategóriában.

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

Ma már minden jó sablon mobilbarát (reszponzív), tehát tökéletesen alkalmazkodik a különböző képernyőméretekhez. Ugyanolyan szépen jelenik meg mobiltelefonokon, tableteken, asztali számítógépeken és laptopokon is. A minőségi sablonok továbbá kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a weboldal sebessége és a keresőoptimalizálás terén.

A WordPressben a különböző funkciókért, mint például a biztonság, naptár, közösségi média integráció, képgaléria, webáruház stb., bővítmények (plugin) felelnek. Ezeket hasonlóan könnyedén telepítheted és cserélgetheted a weboldaladon. Elméletben a bővítmények segítségével bármennyi új funkciót adhatsz a weboldaladhoz.

Gyakorlatban azonban érdemes ésszel válogatni és figyelembe venni a weboldal terhelhetőségét. A bővítmények között találhatóak ingyenes és fizetős termékek is. Szerencsére sok jó minőségű ingyenes bővítmény létezik, és egyre többnek van magyar fordítása is.

Összefoglalva, ha nincsenek speciális igényeid és szeretnéd saját magad építeni a weboldaladat, a WordPress segítségével akár teljesen ingyenesen is megteheted. Ráadásul, ha ügyesen használod, a végeredmény is professzionális lesz.

De ha döntesz úgy, hogy vásárolsz fizetős sablont vagy bővítményt, esetleg szakértőt bízol meg a honlapod elkészítésével, még mindig sokkal olcsóbban jössz ki, mint ha teljesen egyedi weboldalt rendelnél.

Nincs feltétlen szükség programozói tudásra

Amikor még gyerek voltam, a kedvenc játékom a Lego volt. Azt szerettem benne, hogy szinte végtelen lehetőséget adott a kreativitásomnak. Bármit építhettem, amire csak vágytam, legyen az várostrom, közlekedési hálózat, űrhajó vagy kalózhajó.

A WordPress rendszerének logikája nagyon hasonlít a Lego játékhoz. Mint egyszerű felhasználó, fontos figyelnünk arra, hogy megfelelő építőelemeket válasszunk, és ezeket a megfelelő helyre illesszük be a weboldalunkon. Csak így lesz erős és stabil az elkészült honlapunk, éppen mint egy jól összerakott Lego építmény.

Ahogyan a Lego játéknál sem kell saját építőelemeket gyártanunk otthon, ugyanúgy a WordPress rendszerben sem kell a honlapunk építőelemeit teljesen saját kezűleg kifejlesztenünk.

A programozói tudásra sem feltétlenül van szükségünk, mert rengeteg előre elkészített megoldás közül válogathatunk.

Magának a WordPressnek a kezelőfelülete rendkívül felhasználóbarát. Minden olyan tevékenységet könnyedén elvégezhetünk rajta, ami a honlapunkkal kapcsolatos, legyen szó a külső megjelenés beállításáról vagy a tartalom létrehozásáról. Nem nehezebb kezelni, mint például a Facebook felületét, és nem bonyolultabb, mint az alapszintű Windows használata.

Sokoldalúság: szinte bármilyen weboldal elkészíthető WordPresszel

A WordPress rendszer kiváló megoldást nyújthat számos weboldaltípus számára, legyen az egy blog, online tanfolyam platform, vállalati bemutatkozó honlap, webáruház, többnyelvű weboldal vagy bármilyen más egyedi igényekre szabott oldal.

A WordPress felhasználói közösségében megtalálhatóak éttermek, zenekarok és előadóművészek, közéleti személyiségek, kis- és középvállalkozások, akik különböző szolgáltatásokat kínálnak, valamint magánegészségügyi intézmények, webáruházak és híroldalak.

A világ legnagyobb WordPress alapú weboldalai közé tartozik például a Vogue és a Variety magazin, a Mercedes-Benz, Usain Bolt és Katy Perry webhelye. Magyarországon olyan népszerű oldalak működnek WordPress alapokon, mint a 24.hu, a Magyar Nemzet, a FirstMed klinika és még naphosszat sorolhatnánk. Összegezve, nagyon egyedi igényeket kell szolgáljon a weboldalad, ha a WordPress nem felel meg rá.

A legtöbb funkcionalitás hatékonyan megoldható különböző sablonok és bővítmények segítségével. Habár egyes összetettebb vagy nagyon specifikus feladatokhoz programozói beavatkozásra lehet szükség, ezek az esetek általában kevésbé gyakoriak. A WordPress rendszer nagy rugalmasságot biztosít a felhasználók számára, hogy testreszabják és alkalmazkodjanak az egyedi igényekhez, anélkül hogy fejlesztői mélyreható tudással rendelkeznének.

Rengeteg elérhető tananyag és segítség

A WordPress népszerűségének hatalmas előnye az, hogy az interneten szinte végtelen mennyiségű tudásanyag áll rendelkezésre hozzá. Ha elakadsz vagy kérdésed merül fel, mindig könnyen találsz segítséget.

Rengeteg cikk, YouTube-videó, ingyenes és fizetős online tanfolyam, valamint felhasználói és fejlesztői fórumok várnak arra, hogy felfedezd őket. Például a Honlapszaki blog is remek forrás lehet. Más weboldal készítő platformok nem dicsekedhetnek ugyanezzel a hatalmas tudásbázissal.

Természetesen a mennyiség nem mindig garancia a minőségre, és valószínűleg szembetalálkozol néhány felszínes vagy rosszul megírt/szerkesztett tartalommal is. Azonban a WordPress rendszer szinte minden aspektusához megtalálható jó minőségű, informatív és valódi segítséget nyújtó tudásanyag némi keresés által.

A WordPress Hátrányai

Mint minden másnak, a WordPressnek is vannak buktatói, azonban nem annyira sok, és nem olyan súlyosak, mint ahogy néhány elterjedt tévhit sugallja.

Felesleges funkciók

A WordPress hátrányai főként a sokoldalúságából erednek. Alapvetően már rengeteg beépített funkcióval rendelkezik, és ez a sokoldalúság tovább növekszik a hozzáadott bővítményekkel. Azonban ez a sok funkció több kódot jelent. Ha nem használod az alapértelmezett WordPress vagy sablonban található funkciókat, akkor ezek felesleges „súlyt” jelenthetnek a weboldalad számára.

Emiatt a WordPress nem túl „könnyűsúlyú” rendszer. Ez megmutatkozhat például a weboldal sebességén. A weboldal sebessége számos tényezőtől függ – a legfontosabb talán a WordPress tárhely minősége -, és nem feltétlenül a WordPress hibája, hogy sok lassú weboldal található, amelyek WordPress alapúak. Inkább a rosszul megírt sablonok és bővítmények okolhatóak ezért.

Szerencsére a WordPress weboldalak gyorsítása sok esetben egyszerű módszerekkel megoldható, még komolyabb háttértudás nélkül is.

Rengeteg a pocsék sablon és bővítmény

Ahol nagy választék áll rendelkezésre, ott elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb megjelenjenek alacsony minőségű termékek. Ez a helyzet nem különbözik a WordPress esetében sem.

Például ott van a Themeforest, a világ legnagyobb sablonpiaca, ahol számos minőségi termék megtalálható, de ugyanakkor rengeteg alacsony minőségű munka is előfordul. Csak az idő múlásával derülhet ki, ha egy sablon rossz, és csak az időnket és pénzünket pazarolja. Extrém esetekben egy sablon nemcsak idegesítő, hanem veszélyes lehet, ha tartalmazhat kiirthatatlan linkeket vagy kártékony kódot, amely kárt okozhat a weboldalunkon.

Azonban az óvatosságra van szükség a bővítmények kiválasztásakor is. Sok bővítményt nem frissítenek, ezért idővel kompatibilitási problémák merülhetnek fel más bővítményekkel. Az elavult bővítmények pedig komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek.

Gyakran előfordul, hogy a bővítmények használatából eredő működési problémák okoznak gondokat sok WordPress weboldalon. Minden új bővítmény telepítésekor érdemes feltenni a kérdést: valóban szükségem van erre a funkcióra? Biztos vagyok benne, hogy szükség van még egy csúszka animációra a mozgó háttér előtt, külön bővítményként megvalósítva?

Ezenkívül előfordul, hogy a weboldal tulajdonosok a bővítményekből eredő problémákat újabb bővítmény telepítésével próbálják megoldani. Ez ritkán vezet jó eredményre. Sokkal biztonságosabb megközelítés, ha eleve minimalizáljuk a weboldalon futó bővítmények számát. Minél kevesebb van belőlük, annál kisebb az esélye a problémák kialakulásának.

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

Rendszeres és folyamatos karbantartást igényel

Bár a WordPress rendkívül népszerű és sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik, fontos megemlíteni egy olyan aspektust, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Bár ez nem igazán tekinthető „hátránynak”, sokan mégsem tulajdonítanak kellő figyelmet a rendszeres karbantartás jelentőségének. Amikor aztán problémák merülnek fel a weboldallal, az emberek hajlamosak a WordPress-t hibáztatni, holott az egész kellemetlenséget elkerülhették volna, ha betartottak volna néhány egyszerű szabályt.

Ezek közé tartozik például a rendszeres biztonsági mentés készítése, a weboldalon található eszközök (sablonok, bővítmények, WordPress maga) frissítése és az adatbázis tisztán tartása. Az ilyen teendők elhanyagolása sok kellemetlenséget okozhat, és felesleges problémákhoz vezethet.

Amennyiben bővebben érdekel a WordPress Karbantartás, írtunk erről is egy átfogó cikket.

A legtöbb weboldal számára ideális, de mint mindenben, itt is vannak kivételek

Bár a WordPress rendkívül sokoldalú és lehetővé teszi számos funkció beépítését egy weboldalba, vannak olyan specifikus vagy rendkívül komplex feladatok, amelyek nem oldhatóak meg igazán hatékonyan a WordPress keretein belül. Ilyen esetekben egyedi fejlesztésre van szükség, amely nem mindig olcsó.

Mielőtt arra a következtetésre jutsz, hogy az igényeid a nagyon különleges és bonyolult kategóriába tartoznak, érdemes konzultálni egy szakemberrel. Lehet, hogy a kívánságaidat könnyedén meg lehet oldani a WordPress segítségével is, anélkül, hogy egyedi fejlesztésre lenne szükség.

A WordPress, mint rendszer biztonságos?

Röviden összefoglalva: igen, rengeteg kritika éri a WordPress rendszert a vélt sebezhetősége miatt, de ha jobban belegondolunk, ez nem is meglepő. Egyrészt nincsenek tökéletesen biztonságos szoftverek. Másrészt a WordPress a világ legelterjedtebb weboldal-motorja, és becslések szerint az internet leglátogatottabb 10 millió weboldalának egyharmada használja a WordPress rendszert. Ezáltal elkerülhetetlen, hogy ezek között a weboldalak között olyanok is legyenek, amelyeket rosszindulatú kódok fertőznek meg, vagy hackerek törnek fel.

Bár nincs megbízható adat erről, de már csak azért is rengeteg weboldalról beszélhetünk, ha csak minden háromszázadik WordPress alapú oldalon jelentkezik valamilyen biztonsági probléma. Ez nagy szám – miközben az összes WordPress weboldalhoz képest mégis viszonylag alacsony.

A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a WordPress, hibáival együtt, az internet biztonságosabb alkalmazásai közé tartozik. Annak ellenére, hogy a hackerek folyamatosan próbálnak kihasználni biztonsági részeket, a WordPress rendszer rendszeres frissítésekkel reagál ezekre a problémákra. Ezért kiemelten fontos a frissítések figyelése és végrehajtása. A legtöbb WordPress biztonsági probléma oka az elavult, régóta nem frissített vagy nem megbízható forrásból származó eszközök használata.

Sajnos senki sem ígérheti, hogy a weboldalad soha nem fog feltörni vagy nem lesz vírusos. Azonban ha betartasz néhány alapelvet, például biztonságos és megbízható tárhelyet választasz, rendszeresen karbantartod és frissíted a weboldaladon futó eszközöket, minimalizálhatod a weboldaladat fenyegető veszélyeket.

Konklúzió: Akkor most a WordPress-es honlapok jók-e vagy sem?

A WordPress rendkívüli előnyeihez képest a hátrányai elenyészőek. Egyszerűen megállapítható, hogy 2023-ban (és ez a helyzet lesz jövőre is, valamint valószínűleg azután is) a WordPress a világ legjobb tartalomkezelő szoftvere. Ez a piacon a leginkább sokoldalú és könnyen használható weboldal-motor, ráadásul még ingyenes is.

Minden bátorsággal kezdd el használni, csak tartsd szem előtt a buktatókat és hogyan kerülheted el azokat.

A blogomon számos cikk található erről a témáról. Az induláshoz különösen ajánlom a „Weboldal Készítés Árak és Infók 2023-ban” és a „WordPress Weboldal Készítés: Lépésről lépésre” bejegyzéseimet.

Gyakran Ismételt Kérdések

Nos, erre nem lehet egyszerűen válaszolni. Minden cég más-más igényekkel keres meg minket. Egy céges Wordpress Weboldal készítés árazását tekintve figyelembe kell venni a funkcionális igényeket, és a rendelkezésre álló időt is.

Egy kifejezetten egyszerű céges Wordpress oldal piaci ára 200.000Ft-tól indul, a webshopok esetén pedig 450.000Ft-tól érdemes kalkulálni. Ez persze közel sem reprezentatív, mivel minden wordpress weboldal készítésére egyéni árajánlatot adunk. Úgy érzed tudnánk együtt dolgozni? Keress Minket bátran!

Egy egyszerűnek mondható céges Wordpress Weboldal elkészítéséhez átlagosan 1-2 hétre van szükség. Átlagosan ez egy főoldalt és 4-5 aloldalt jelent.

Amennyiben ennél több információt kell megjeleníteni, illetve több a funkcionális igény, ez meg tudja növelni a wordpress weboldal készítési idejét. Nyilván specifikációtól függ főként, de ebben az esetben már 2-3 hétre lehet számítani.

Egy Wordpress-es Webshop (WooCommerce) elkészítése szintén függ az igényektől. Pl.: online számlázóprogram összekötés, online fizetés integráció, marketing funkciók (kosárelhagyás figyelmeztető, popupok), többnyelvűség és több valutafizetési igény. Átlagosan egy Wordpress alapokon futó WooCommerce-s webáruház elkészítéséhez 3-5 hétre van szükség.

A témáról írtunk bővebben, ezt itt tudod megtekinteni.

Nagyon gyakran felmerül kérdésként, hogy a Wordpress, mint tartalomkezelő rendszer, biztonságos-e. Nyílt forráskódú és közkedvelt CMS rendszer révén, sajnos a hackerek körében is kedvelt. Viszont, és ez egy határozott viszont, amennyiben megfelelő körültekintéssel választjuk ki a Wordpress Weboldalunk sablonját, a hozzá tartozó bővítményeket és a fejlesztőnket, akkor nem kell aggódnod.

Az egyik legfontosabb tétele a biztonságnak a megfelelő Wordpress sablon és a weboldalhoz tartozó bővítmények.

Rengeteg időt, pénzt és energiát áldozunk arra, hogy felkutassuk a megfelelően összerakott sablonokat, amiket aztán nyugodt szívvel tudjunk ajánlani ügyfeleink részére. Ezek szinte kivétel nélkül prémium sablonok, amiket nagymúltú és jó hírnevű fejlesztő cégek adnak ki. Ezt rendszeresen frissítik, a biztonsági réseket betömik és folyamatosan igazítják az aktuális programozási trendekhez.

Ez szintén elmondható az általunk készített wordpress weboldalakon használt bővítményekre is. A legtöbb ismert bővítményhez van lifetime ügynökségi licenszünk, viszont folyamatosan felülvizsgáljuk, jelent-e meg új bővítmény a piacon, amit ügyfeleink weboldalain fel tudunk-e használni.

A Wordpress Weboldalad megjelenésének csak a fantáziád szab határt. Vannak előre elkészített sablonok, amik közül választhatsz, ezeket tudjuk kombinálni is, illetve 100%-osan egyedi dizájnt is tudunk készíteni. A dizájn akár mással is elkészíttetheted, mi kész tervekből is tudunk dolgozni.

A WordPress kezelőfelülete rendkívül felhasználóbarát.  A különböző menüpontok logikusan vannak strukturálva.

Így egy-két kattintással elérjük  a weboldalon található tartalmaink módosítását, blogposzt feltöltést, szerkeztés, weboldalon található menüsor szerkesztését. Dedikált helyet kapnak a feltöltött fájlok, képek. Ezeket a képeket egyébként a rendszer engedi szerkeszteni, de azért a piacvezető Canva-tól nagyon messze van.

Mindezt akár egy telefon vagy tablet segítségével, bárhonnan.

Abszolút, bármikor bővíthető. Gyakran szoktuk is javasolni ügyfeleinknek, hogy első körbe egy egyszerűbb oldallal induljanak és amikor már elkezdett árbevételt termelni a weboldal, utána tudjuk még „reszelgetni”. Ez bár ellentétes a rövidtávú céljainkkal, de hosszútávon jobban jár az ügyfél, illetve Mi is. 🙂

A rendszer ilyen szempontból nagyon rugalmas. Kezdhetünk egy egyszerű céges bemutatkozó oldallal később pedig többnyelvesítjük, felugró ablakokat tudunk hozzátenni, integrálhatunk hozzá webshop modult is és egyéb marketing szempontból hasznos módosítást végezhetünk el.

Abszolút, bármikor bővíthető. Gyakran szoktuk is javasolni ügyfeleinknek, hogy első körbe egy egyszerűbb oldallal induljanak és amikor már elkezdett árbevételt termelni a weboldal, utána tudjuk még „reszelgetni”. Ez bár ellentétes a rövidtávú céljainkkal, de hosszútávon jobban jár az ügyfél, illetve Mi is. 🙂

A rendszer ilyen szempontból nagyon rugalmas. Kezdhetünk egy egyszerű céges bemutatkozó oldallal később pedig többnyelvesítjük, felugró ablakokat tudunk hozzátenni, integrálhatunk hozzá webshop modult is és egyéb marketing szempontból hasznos módosítást végezhetünk el.

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

Blogposztok, amik még érdekelhetnek

reszponzivweboldalkeszites-reszponziv_weboldal_keszites
Reszponzív Weboldal Készítés

Reszponzív Weboldal Készítés Infók és Árak 2024-ben

A reszponzív weboldal készítés egy olyan módszer, amelynek segítségével a weboldalak automatikusan alkalmazkodnak a különböző eszközök képernyőméretéhez és felbontásához. A reszponzív weboldalak előnyei közé tartozik,

Tovább olvasom »
wprocketbeallitasa_wprocketbeállítás_wprocket_rmwebstudio_wordpressweboldalkeszites
Sebességoptimalizálás

WP Rocket telepítése és beállítása

A WP Rocket egy népszerű és hatékony gyorsítótár-bővítmény az elkészült WordPress weboldalakhoz. A WP Rocket segítségével javíthatod weboldalad sebességét és teljesítményét, valamint csökkentheti a szerver

Tovább olvasom »

Várj! Még ne lépj ki, csak egy perc az egész.

Könnyen elképzelhető, hogy megtaláltad a céged számára tökéletes kivitelezőt. Kérj ingyenes visszahívást.