Weboldal készítés árak 2024-ben: Minden amit tudnod kell

A weboldal készítés ára és költségei ma, 2023-ban Magyarországon 150.000 és 2,3M forint között van. Felmerülhet a kérdés Benned, hogy miért van ekkora szórás, így ezt ebben a blogcikkben igyekszem megválaszolni a legjobb tudásom, tapasztalatom és egy kamu árajánlatkérés segítségével. Készülj fel, hosszú cikk lesz. 

 A weboldal készítés szinte kivétel nélkül elkerülhetetlen minden iparágban és persze a legtöbb esetben fontos az elkészült honlap árával és egyéb költségeivel tisztában lenni a megfelelő kivitelező kiválasztása előtt is. Sokan szeretnének egy profi és vonzó weboldalt, amely bemutatja a termékeiket vagy szolgáltatásaikat, de nem tudják, hogy mennyibe kerül ez. Vajon mennyit kell fizetni egy jó weboldalért? Milyen tényezők határozzák meg az árat? Milyen értéket kapunk cserébe? És hogyan válasszunk megfelelő webfejlesztőt vagy ügynökséget? Ebben a cikkben megpróbálunk választ adni ezekre a kérdésekre, és bemutatni a weboldal készítés árak legfontosabb szempontjait.

Mielőtt kitérnénk az árakra, vegyünk végig a folyamatot. Két opciód van. Megcsinálod magadnak a weboldalt vagy megbízol egy kivitelező céget.

Ezen a ponton fontos látnod, hogy nincs valójában helyes döntés. Mindkettőnek vannak előnye és hátrányai. 

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

1: Weboldal készítés önerőből, egyedül.

Az vitathatatlan, hogy ez lesz számodra a legolcsóbb. Bár itt felmerül az a kérdés, hogy valóban az-e. Ahhoz, hogy tapasztalat nélkül elkészíts egy weboldal érdemes 1-2 kurzust elvégezni. Ez lehet ingyen, vagy akár fizetős is. Az kijelenthető, hogy egy valamire való honlap készítés kurzus alaphangon 25 óra. Érdemes ezt 2x megnézni az oldal készítése közben. Így a teljes oldal elkészítése durván 120+ órát vesz majd igénybe. Arról nem is beszélve, hogy – ha csak nem végzel el egy olyan kurzust is, ahol taglalják, hogy a Te iparágadban mikre kell odafigyelned, hogy jó eséllyel a látogatókból érdeklődők legyenek, azokból pedig idővel vevők.

Összefoglalva az előnyei, ha saját magadnak készíted el a céges weboldalad:

Forintban kifejezve jó eséllyel ez lesz a legolcsóbb

✅ Nem kell kivitelezőt keresned

✅ A végeredmény nem függ senkitől, csak Tőled

A hátrányai pedig: 

❌ Egyáltalán nem biztos, hogy az elkészült weboldal olyan lesz, ami érdemleges eredményeket fog tudni hozni. 

❌ Összességében a pénzt, amit megspórolsz, időben és energiában kell visszafizetned. Ez persze induló vállalkozásként hatalmas mentőöv lehet, mivel könnyen megeshet, hogy egyszerűbben tudsz rászánni 120+ órát, mint a weboldal elkészítésének költségét.

Magáról a weboldal készítés lépéseiről szintén írtunk blogposztot, amennyiben érdekel kattints ide.

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

2. Keresel egy weboldal készítéssel foglalkozó kivitelezőt. 

Ez alapvetően lehet egyéni vállalkozó és cég is. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amikkel érdemes lehet tisztában lenned a döntés előtt, így ezt a pontot is ketté fogom bontani.

Ügynökség vagy nagyobb kivitelező cégek weboldal készítés ára és költségei:

Abban az esetben, ha nagyobb céget vagy ügynökséget kérsz fel a weblapod elkészítésére, fel kell készülnöd arra, hogy ez zsebbenyúlósabb lesz, mintha egy egyéni vállalkozót választanál. De miért is van ez? A válasz roppant egyszerű: költségek. Egy weboldal készítő cégnek fenn kell tartani 2-3 alkalmazottat, szoftvereket, hirdetéseket fizetni, irodát bérelni és a listát folytathatnánk még. 

Weboldal készítés árak, ha ügynökséggel vagy kivitelező céggel készítteted el az oldalt: 

Ez egyébként a teljes weblap készítő iparágra igaz, de hatalmas szórás van árakban és hozzá vetődő költségekben. 

Cégeket is fogsz találni akik 350.000Ft körül készítenek el weboldalakat, de ez ritkább eset, ügynökségtől átlagosan 450-500.000Ft-os árra számíthatsz egy egyszerűbb weboldal elkészítése esetén, tehát egy kezdőlap, rólunk/cégünkről aloldal, szolgáltatások, referenciák, árak, kapcsolati aloldal kapcsolatfelvételi űrlappal, gdpr megfeleltséggel és a szövegek megírásával. 

Honlap elkészítésének ára és költségei, amennyiben szabadúszót vagy egyéni vállalkozót bízol meg: 

Mérsékelten kedvezőbb árat fogsz tudni kapni, mivel egy egyszemélyes vállalkozásnak kevesebb költséget kell kitermelnie a bevételből, így lejjebb tud menni a honlap elkészítésének áraival. 

Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy a KATA adózási nem módosításával (magyarul az esetek 90%-ban inkább eltörlésével) sokan átkerültek sokkal kedvezőtlenebb adózási nemekbe, valamint az általános infláció miatt is durván 30-40%-os áremelkedés figyelhető, akár már 2022 augusztusához képest. 

Ez azt jelenti, hogy fogsz találni kivitelezőt, aki tud adni Neked 150.000Ft-os árat is akár, de óva intenélek a legolcsóbb ajánlattól, mivel az esetek nagy-részében a végén nagyon drága lesz még neked. Jellemzőbb inkább a 250.000-400.000Ft-os ár az egyszerűbb, de professzionális céges bemutatkozó weboldal elkészítésére. Persze ez soknak tűnhet, de továbbra is érdemes ezt nem kiadásnak, hanem befektetésnek tekinteni.

Pontosított weboldal készítés árak 2023-ban Magyarországon, két tényleges, de fiktív projekt kapcsán.

Ahogy a blogcikk elején említettem, bekértem Én is ajánlatokat álnéven a konkurens cégektől fiktív projektre. Alapvetően az a tapasztalat, hogy hozzánk is viszonylag sok ilyen hasonlóan fiktív ajánlatkérés fut be, így ez ilyen iparágon belüli bevett szokásnak ítélem.

Kétféle projektre kértem be árakat, részletezzük először az elsőt.

Egyszerű céges weboldal, 4-5 aloldallal, kapcsolatfelvételi űrlappal, gdpr megfeleltséggel. Tehát ez a full alapvető csomag, amire alapvető szüksége van egy cégnek az online térben. Ennél összesen 18 weboldal készítéssel foglalkozó kivitelezőt kerestem meg, voltak köztük egyéni vállalkozók, cégek, ügynökségek, szabadúszók. Ahogy lehetett is rá számítani, nagyon eltérő ajánlatokat kaptam. Számszerűsítve ezt az jelenti, hogy 150.000Ft és 1.750.000Ft között.

Az ajánlatok 80-85% valójában inkább a 280.000-550.000Ft-os ársávba esett, 1-2 cég volt, aki 150.000-250.000 Ft-s ársávban voltak. Ami külön meglepett, hogy az ajánlatok 40% nem pdf formátumban érkezett, hanem egyszerűen csak email-ben szövegként leírva, de persze simán lehet, hogy érezték a megkeresettek, hogy nem komoly érdeklődő vagyok. Meglepetés a meglepetésben, hogy az 1.750.000Ft körüli ajánlat is csak egy email-ben leírva érkezett, sablonszöveggel, határidő és név/cégnév megnevezése nélkül.

A második fiktív projekt: Általános, egyszerű webáruház készítése

Ez azért egy összetettebb projekt volt, a briefben pedig ez szerepelt: Egyszerű webáruház készítés, 50db termékfeltöltéssel, minden szükséges aloldallal, készletkezeléssel, számlázóprogram összekötéssel és online bankkártyás fizetéssel. Erre mi 550-700.000Ft-ot szoktunk mondani, így érdekelt a konkurencia mennyit ír rá.

Az eredmény szintén nagyon meglepő volt, ugyanis 250.000Ft és 3.175.000Ft közötti árakat kaptunk. Ez csak saját vélemény, de akik ennyire a olcsó vagy drága ajánlatot adtak, nem voltak tisztában az elkészítési idővel. Neveket és brandneveket nem említek, de volt átfedés azok között, akik erre és az előző projektre is adtak árat. Ebben az esetben összesen 12 ajánlatot kaptunk, és leginkább a 500.000-950.000Ft-os ársávban mozgott az ajánlattevők 75%. Az alsóbb árszegmensbe (250.000-350.000Ft) ajánlattevők oldalait és referenciáit átnézve érhető a kedvezőbb ajánlat. A legfelső, tehát 1,5M feletti árszegmensben viszont nem volt érezhető olyan mértékben minőségeli növekedés ami tudná indokolni ezt a kiugró árat. Az ajánlatokat már nagyrészt pdf-ben küldték, ami pozitív csalódásként hatott számomra.

Weboldal Készítés Árak 2023-ban, Mennyibe kerül egy honlap? weboldal_keszites_arak_infok
Weboldal Készítés Árak 2023-ban, Mennyibe kerül egy honlap? weboldal_keszites_arak_infok

Mi alapján dönts? Ár, referenciák és minőség, szerződés, elkészítési idő, fizetési feltételek, szimpátia?

Nem vagy egyszerű helyzetben, mivel jóformán mindenki el akarja adni most Neked a szolgáltatását. Azonban van pár támpont, amik segíthetnek a helyes döntésben.

1. Weboldal készítés árazása

Az fentebbi árak is kiválóan példázzák a weboldal készítés iparágának szórását. Én azt javaslom, hogy ne az árazást tekintsd elsődleges szempontnak.

A legalacsonyabb árszabású honlap kivitelezővel ezek lehetnek a problémák:

  • Valószínüleg kezdő. Nem nagyon vannak megrendelései és így hajlandó lejjebb menni árakban. Ezzel alapvetően nincs gond, viszont a pályakezdők csaknem fele abbahagyja az első év után és így jobb esetben az az elkészült oldaladdal egyedül maradsz.
  • Abban a minőségben, ahogy dolgozik annyira értékei a saját munkáját, illetve a piac is. Ezzel sincs gond, csak akkor érdemes tisztában lenned azzal, hogy a végeredmény minőségben alacsonyabb szintet képvisel.
  • Mellékállásban csinálja. Ezzel sincs feltétlen gond, viszont ott az esélye mindig, hogy munkát vált és a régi ügyfelek kezét elengedi.
  • Nem ad számlát. Ha azt leszámítjuk, hogy ez gazdasági bűncselekmény, de még annyi biztonságban sincs a pénzed, mintha díjbekérőre fizettél volna előleget.

Ettől függetlenül azért azt sem javaslom feltétlen, hogy a lehető legdrágább ajánlatot fogadd el, ugyanis ott lehet, hogy csak mesterségesen van feltolva az ár.

2. Honlap referenciák

A weboldal készítéssel foglalkozó kivitelező vállalkozók és cégek egyszerűen tudják az eddig elvégzett munkájukat prezentálni, mivel a legtöbb esetben publikus és mindenki számára elérhető. Amennyiben szimpatikus a kivitelező cég, de nincs az oldalukra feltöltve elegendő referencia, kérj nyugodtan. A legtöbb esetben egyszerűen nem jut ideje a kivitelezőknek a saját referenciákat folyamatosan feltölteni. Érdekes tény: jelen pillanatban körülbelül 30 olyan projekt van, amit szívesen megjeleníttetnénk az oldalunkon, viszont kapacitáshiány miatt mindig arrébb van tolva.

Mit nézz egy weblap készítés referencián?

  • Elsősorban, hogy tetszenek-e. Nem jelenthető ki 100%-osan, de valamennyire igaz, hogy minden kivitelezőnek megvannak a saját irányultságai, amik látszanak az elkészített és átadott oldalakon. Így amennyiben összességében bejönnek a referenciák, az már egy jó pont.
  • Mobilbarát weboldal. Ezt így 2023-24 környékén magyarázni sem szükséges. Alapvetően az emberek nagy része telefonon böngészik, így nem opció, hogy telefonra és tabletre ne legyen optimalizálva a tartalom. Fontos kiemelni azt is, hogy amennyiben nem fogyasztható a weboldalon bármilyen eszközről, a Google egyszerűen nem, vagy csak hátrébb fogja sorolni.
  • A referenciák betöltési sebessége. Nos, ez a pont talán szintén nem szorul magyarázatra. Statisztikákban is látszik, hogy az emberek durván 47% a látogatóknak kilép, ha 2 másodpercnél tovább tart a betöltés.

3. Szerződés

Miért is fontos a szerződés a weboldal készítés kapcsán? Ez egyfajta garanciát és védelmet képes adni mindkét oldal számára. Ez tulajdonképp nem is kérdés, hogy szükséges-e.

4. Weboldal elkészítési ideje

Határozottan fontos szempont a weboldal elkészítési ideje is. A legtöbb ügyfelünk első vagy második kérdése a megkeresés pillanatában is már. Erről írtunk egy hosszabb blogcikket, amennyiben érdekel, kattints ide.

5. Fizetési feltételek

Több féle modellt tapasztalsz majd a honlap fejlesztésre küldött ajánlatokban. Vannak akik 100% előleget kérnek, valakik több részletben kérik a fizetést és valaki pedig a legvégén fizetteti ki. Ez saját vélemény lesz, de elengedném a 100% előleget és a 100% utólagos fizetést is. A legszuperebb és legműködőképesebb felállás az 50-50%, így 2 részletben tudsz fizetni, valamint jobb cashflow-t biztosít a kivitelezőnek is.

6. Weboldal készítési garancia

Sajnos a hiba elkerülhetetlen, amikor ember dolgozik. A hiba önmagában ezért tehát nem is probléma, de a javítása tud az lenni, amennyiben az oldal elkészítési ára nem tartalmazza azt. Épp ezért Mi minden oldalra adunk 1 év teljes körű fejlesztési hibákra vonatkozó garanciát, aminek a keretein belül díjmentesen fixáljuk, a legtöbb esetben 2-3 napon belül el is készülünk vele. Mindenképp kérj 1 év hiba garanciát. Abban viszont nem feltétlen hiszek, hogy a kivitelezőnek pénz visszafizetési garanciát kellene vállalnia minden esetben. Szerintem megbízóként felelősséget kell vállalj abban, hogy kit bízol meg a feladatra.

7. Szimpátia és bizalom

Ezt utolsónak hagytam, de közel sem a legkevésbé fontos tényező a weboldal készítés kivitelezőinek kiválasztásában. Az emberi tényező sokat tud javítani, de akár rontani is egy együttműködésen. Vannak emberek, akik úgymond nem „kompatibilisek” egymással. Nincs ezzel probléma, viszont a helyén kell kezelni. Sok elégedett ügyféltől kaptam vissza, hogy messze nem Mi voltunk a legolcsóbb választás, viszont maradéktalanul elégedett a végeredménnyel, mivel az első pillanattól kezdve megvolt a szimpátia és utána pedig a bizalom.

Összegezve

A fent felsorolt érvek igazából együttesen alkotják a helyes kiválasztás döntését.

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

Weboldal készítés egyéb költségei

Megtaláltad a szuper kivitelező vállalkozót vagy céged. El kell, hogy keserítselek, de ennyi még nem lesz elég. Kettébontanám a honlap készítéshez szükséges egyéb költségeket. Az első a weboldal készítés kezdése előtt fizetendő, a második pedig az utána.

Nézzük mi tartozik a honlap készítés előtt fizetendő költségekbe.

Domain: a domain az a weboldalad címe lesz. Ez amúgy végződéstől (.hu, .eu, .com, .io) függően nem igazán nagy költség. Egy .hu-s domain pl. bruttó 2500Ft éves költség alatt van.

Tárhely: a weboldal tárhely az a szerver, amin a honlapod tartalma és a levelezésed tárolódik. Ezeket általában GB-onkénti csomagból tudod kiválasztani. Ez valamivel húzósabb tétel, ez durván 15.000-40.000Ft-os bruttó éves költséget jelent. Az RM Webstudio-ban mi az utóbbi időben a Sybell tárhelyszolgáltatót választjuk ár/értéke és sebessége miatt.

Weboldal készítése utáni költségek

A weblap elkészítése és átadása után is vannak teendők bőven. Erre példák:

Weboldal karbantartása: Ez a szolgáltatás kiemelkedően fontos, főleg, ha a bevételed a weboldalad stabilitásától is függhet. Csak képzeld el a szituációt, hogy egy nagyobb, giga cégnél kiadják feladatként, hogy beszállítót/partnert találjon, az erre megkért alkalmazottnak viszont túl sok kedve nincs ehhez. Megtalálja a weboldalad, szimpatikusnak is tűnik neki, energiája és kapacitása sincs több weboldalt átnézni, így már venné is fel veled, veletek a kapcsolatot, de nem tud, mivel lehalt a kapcsolatfelvételi űrlapod. Hidd el, nem fog kétszer próbálkozni, hanem kilép és megy a következő oldalra. Ez csak egy példa, de teljes mértékben életszerű és nagyon egyszerűen és viszonylag olcsón kivédhető, durván havi 15.000-30.000Ft-os havidíjon. Ugyanis ennyiben kerül átlagosan egy weboldal karbantartása. Írtunk is erről egy komplexebb blogcikket, amennyiben érdekel olvasd el ide kattintva.

Weboldal keresőoptimalizálása (SEO): az az időszak, amikor egy elkészült weboldal egyből a Google keresési találatok dobogós helyére emelt, már sajnos elmúlt. Épp ezért érdemes költeni a weboldalad keresőoptimalizálására, ami a legtöbb esetben tartalomgyártással és egyéb havi rendszerességű optimalizálásból áll. Ennek a havidíja cégtől is függ, de 90.000-160.000Ft közötti havidíjat jelent körülbelül. Erről is írtunk egy átfogóbb cikket, amennyiben érdekel a téma, kattints ide. Fontos hozzátenni, hogy 3-4 hónapos együttműködésnél kevesebb szinte semmit sem fog érni. Ha lehet így fogalmazni, a SEO egy maraton. Stabil, hosszútávú, kitartó munka után lesz eredménye. Viszont amint megvan, mondhatni ingyen hozza a megkereséseket.

Online hirdetéskezelés: a legtöbbször ez a Google és a Facebook & Instagram PPC hirdetései jelenti, azonban az utóbbi időben a LinkedIn és a TikTok is nagy térhódításba kezdett ezen a téren. Ha a SEO a maraton, akkor a hirdetéskezelés a sprint. Ez fog Neked szinte azonnali eredményeket hozni. Ennek a havidíját nehezebb megsaccolni, mivel szintén hatalmas szórás van, de havi szintén 90.000-160.000Ft közé érdemes tenni.

Weboldal készítés árak a jövőben

Nehéz megtippelni miképp fog alakul a weboldalak készítésének a költsége, mivel rengeteg külső és belső hatás is érinti az iparágat. Először is rengeteg az új belépő, ezzel egyidejűleg több korábbi cég zár be. Valamilyen szinten korrekció van jelenleg is, mivel megnövekedett kínálatra, csökkenő kereslet van. Nyilván nincs varázsbömböm, de ha tippelnem kéne, 2024-25-ben a szórás még nagyobb lesz, mint jelenleg. A folyamatos inflációs nyomás, bérigények növekedése, energiaköltségek emelkedése és nem utolsósorban az instabil forintunk.

Nem jelenthető ki, hogy egyértelmű áremelkedés lesz, mivel válságban többen inkább még jobban beejtik az árukat, ami egy öngerjesztő folyamat. Az szintén nem jelenthető ki, hogy csökkenés lesz a weboldal készítők áraiban, mivel a keresett vállalkozók és céges folyamatos áremelés mellett is el tudják adni a szolgáltatásuk, plusz ez a réteg inkább a fizetőképesebb ügyfeleket célozza. A teljes piacot átívelő árcsökkenést azért is kizárnám, mivel valamelyest a weboldal készítési kereslet növekedni fog ismét, köszönhetően a válságnak. Tehát egy gyakorlati példával élve: az az építőipari cég fog fennmaradni, aki tud adaptálódni a piaci körülményekhez. Eddig valószínüleg elég sok állami és EU-s beruházáshoz kellett alvállalkozó és partner, de mivel ezek szünetelnek, így célszerűbb lehet lakossági és céges célpiacra lőni. Ehhez meg elengedhetetlen egy profin elkészített, eladásra optimalizált weboldal.

Összefoglalva tehát

A weboldal készítési piac rendkívül nagy szórással rendelkezik a kivitelezők és árak szempontjából, így akár 150.000-től 2,3M-ig kaphatsz árat. Átvettük, hogy milyen honlap átadás utáni költségekkel érdemes számolnod, valamint azt is, hogy hogyan tudsz megfelelő kivitelezőt találni. Amennyiben weboldalt vagy webáruházat szeretnék, keress Minket bátran! 🙂

Weboldal, Webáruház készítés - 100% garanciával, akár 1 héten belül

Nincs kedved vagy időd foglalkozni Weboldalad elkészítésével? Nem gond, szervezd ki!
Eddig több, mint 80 cég weboldalán, webáruházán dolgozhattunk. Tégy próbára minket Te is!

Blogposztok, amik még érdekelhetnek

Várj! Még ne lépj ki, csak egy perc az egész.

Könnyen elképzelhető, hogy megtaláltad a céged számára tökéletes kivitelezőt. Kérj ingyenes visszahívást.