Mennyi idő alatt készül el egy honlap?

Szerző: | 2021 júl 11.

Nagyon változatos az ügyfélköröm, azonban egy kérdést majdnem mindig feltesznek. “Mennyi idő, mire kész lesz a weboldalam?” Mit is jelent, hogy kész? Egy honlap olyan, mint egy családi ház, mindig kell valamit csinálni rajta. De tekintsük úgy a kérdést, hogy mennyi idő alatt készül el egy weblap a nulláról. Nos ez nagyon sok tényezőtől függ, köztük a megrendelőtől is.

Először is nézzük meg a lépéseket.

1. Az ügyfél tájékozódik a lehetőségeiről

Amikor valaki úgy dönt, hogy honlapot szeretne, több lehetősége is van. Először is, hogy saját magának elkészíti a honlapot, az eredmény a szaktudásától függően alakul, legtöbbször azért nem az igazi. Szokott lenni minden családban, aki hallott már olyanról, aki látott már honlapot készíteni, ilyenkor megkérik őt, ingyen vagy kevés pénzért el is készíti a kívánt weboldalt. Ennek a megoldásnak az eredménye szintén a tapasztalattól függ. Azt nem szabad elfelejteni soha, semmilyen téren, hogy az olcsó megoldás nem mindig olcsó a végén. Az utolsó megoldás pedig, hogy profira bízzuk, legyen az egyéni vállalkozó vagy ügynökség.

2. Megkeresés a honlap elkészítéséhez

Amennyiben az ügyfél úgy dönt, hogy inkább szakemberre bízza a honlapjának sorsát, akkor jön a megkeresés. Lehet ez E-Mail-en, űrlapon vagy telefonon keresztül is. A lényeg, hogy kapcsolatba lépünk az adott webessel.

3. Igény felmérése

Amikor beérkezik hozzám egy érdeklődés, én minden esetben felmérem az ügyfél igényeit a honlappal kapcsolatban. Fontos, hogy mielőtt felkeresünk egy honlap készítéssel foglalkozó szakembert, gyűjtsünk össze pár adatot a könnyebb és gördülékenyebb közös munka érdekében, ezzel felgyorsítva azt:
  • tartalmi elemek (képek, szövegek, videók, stb.)
  • honlap stílus elemek (színek, stílusok, esetleg betűtípusok, stb.)
  • pár weboldal, ami tetszik
  • domain név
  • funkciók (kapcsolati űrlap, beágyazott videók, stb.)
Persze abban az esetben sincs gond, ha ezek nincsenek meg, viszont a honlap készítés idejét erősen redukálja.

4. Árajánat küldése

Miután felmérem az igényeket a weboldallal kapcsolatban, küldök egy személyre szabott árajánlatot, aminek a tartalmi elemeit részletezem, ezt a lépést próbálom viszonylag hamar elvégezni, hogy ne húzzam az időt vele.

5. A honlap látványtervének készítése

Miután az ügyfél elfogadta az árajánlatot, én a rendelkezésre álló adatokkal elkészítem a weblap látványtervét, ezt elküldöm az ügyfél részére. Azt fontosnak tartom megjegyezni, hogy miután elküldtem a weboldal látványtervét, akkor az az ügyfélen múlik, hogy mikor tekinti meg azt. Ilyenkor nem szerencsés sokat halogatni a megtekintést, ugyanis a projekt pont annyival csúszik.

6. Változtatások

Amennyiben az 5. fázisban nem volt az ügyfél számára megfelelő a honlap látványterve, az módosításra kerül. Itt is van pár pont, amivel hihetetlenül sok idő el tud menni. Nézzük őket:
  • a változtatási javaslatok külön, napok múlva lesznek elküldve
  • az elkészített honlapon a változtatásokat az ügyfél későn nézi meg, így későn érkezik reagálás

7. Elkészül a honlap és az ügyfél megkapja a bejelentkezési lehetőségeket

Ha mind a 6 lépés lezajlott, az ügyfél meg is kapja a kulcsrakész honlapját, annak a belépési adataival együtt.

Összegzés

A honlap készítés folyamata eltérhet, azonban nagyrészt ezekből épül fel.

Na de mennyi idő?

Akkor térjünk rá az időre. Amennyiben az összes pontnál elkerültük a hibalehetőségeket, egy egyszerű oldal elkészítése kevesebb, mint egy hét, viszont minél bonyolultabb egy honlap annál több idő. Egy üzleti weboldal elkészítése aloldal számtól függ, de nagyjából 1-4 hét között van. Egy összetettebb webshop esetében már inkább hetekről, hónapokról beszélhetünk.    

Írta Roska Máté | RM Webstudio

Azt vallom, hogy egy weboldal nem csak kódsor, hanem inkább a gondolkozásmód kifejezésére szolgáló eszköz egy cég számára. Víziómnak tartom, hogy profi online megoldásokkal tudjak szolgálni a kkv szektornak, így a folyamatos önképzés szintén a munkakörömet képzi. Azon kevesek közé tartozom, akik az analóg világba születtek, viszont már a digitálisban szocializálódtak, így átlátom a trendeket, követem a legnaprakészebb technológiákat, a szabadidőmben is.

Felkeltettem az érdeklődésed?

Kérj árajánlatot!

Írd meg nekem mit szeretnél pontosan! Jobban szereted a telefonos kommuniációt? Semmi gond, hívj bátran!

Megszólítás (Opcionális)

Adatvédelem

Helyszín

Magyarország

Scroll to Top