10 kérdés, amit érdemes átgondolni, ha szeretnél egy weboldalt!

Tartalomjegyzet

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.9.0″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

1.) Milyen látogatókat szeretnél a weboldaladra hozni (nemük, életkoruk, érdeklődési körük, látogatók forrása stb.)

Ez a kérdés segít abban, hogy képet kapjunk arról, milyen arculatra és funkcionális megvalósításra  lesz szükség.

2.) Nevezz meg legalább három konkurenst, és mondd meg, miben különbözöl tőlük!

Az interneten a legtöbb kulcsszóra óriási a verseny, a vállalkozásoknak kűzdeniük kell a látogatókért. A tömegből csak úgy lehet kitűnni, ha valami pluszt adunk, és ez a weboldalakra is igaz.

3.) Mit szeretnél elérni a látogatóktól a weblapodon?

Nézegethet naponta több száz ember is egy webáruházat, ha senki sem rendel. Hiába töltjük fel a webshopot tartalommal, ha nem iratkoznak fel a hírlevelünkre, ezáltal nem ér célba a marketing.

4.) Milyen összeget szánsz a weboldal/webshop elkészítésére valamint meddig szeretnéd azt?

Egy weboldal elkészítése során a kiadások nem csak magát a weboldal fejlesztését jelentik, hanem egy sor más költséggel is számolni kell, mint pl. fotózás, szövegírás … stb. Jó ha tisztában vagyunk a rendelkezésre álló anyagi kerettel, mert ennek tudatában pontosabban tudjuk beosztani mire mekkora összeget lehet fordítani. A határidők lefektetése a megrendelő és a fejlesztő részéről is fontos. Egy weboldal fejlesztése során mindkét félre hárulnak feladatok, amelyeknek időre el kell készülniük a határidők pontos betartása érdekében.

5.) Milyen funkciókat szeretnél a weboldaladon?

Szükség van-e kapcsolatfelvételi űrlapra, képgalériára, esetleg videók megjelenítésére? Más igényei vannak egy kisvállalkozásnak és egy online magazinnak vagy esetleg egy nagy múltú cégnek. Éppen ezért érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen funkciókra lesz szükség az adott weblap elkészítése előtt. Fontos tudni, hogy a kevesebb, néha több.

6.) Sorolj fel három olyan weboldalt / webshopot, amely tetszik és fogalmazd meg miért!

Könnyebb feltérképezni a megrendelő igényeit, ízlését, ha arról konkrét elképzelése van.

7.) Van már elképzelés, hogy milyen legyen a weblap / webshop arculata, design-ja?

Képzeljük el a helyzetet, hogy megtervezek egy hupikék weboldalt, viszont a logó/embléma piros.

8.) Ki lesz a kapcsolattartó a webes projekt lebonyolítása során, akihez fordulhatok, ha kérdésem van?

Nem probléma, ha az ügyfél részéről több embernek van elképzelése a weboldallal kapcsolatban, viszont célszerű lehet egy embert kijelölni erre a célre a későbbi félreértések elkerülése végett.

9.) Van olyan, amit semmiképpen nem szeretnél látni az oldalon?

Fontos letisztázni már rögtön az elején, hogy mi az amit biztosan el szeretnél kerülni a weblapodon. Itt például színekre/képekre érdemes gondolni.

10.) Ki fogja az átadás után rendszeresen frissíteni/karbantartani a weboldalt és mennyi ideje lesz rá?

Ez a weboldal típusától is függ, például egy fórumnak/online magazinnak naponta kell frissűlnie, egy webáruháznak nagyjából hetente, de legalább termékpaletta változás során, addig egy céges weblapnak elég pár havonta frissülnie.

Fontos, hogy az ügyfél már a munka megkezdése előtt tisztában legyen azzal, hogy a megrendelt weboldal karbantartása, frissítése a későbbiekben milyen mennyiségű humán erőforrást, időt és pénz igényel majd. Természetes, hogy szükség esetén vállalom a weboldal karbantartását/frissítését, de ennek ügyfél felé költség vonzatai vannak, amelyeket megtalálsz részletesen az oldalamon az “ÁRAIM” oldal alatt.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]